ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 2022- Παρουσίαση Έρευνας: 1ο Οικονομικό Βαρόμετρο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
Χρόνος διενέργειας: Απρίλιος-Μάιος 2022
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής εγκαινίασε ένα νέο εργαλείο καταγραφής της οικονομίας της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια δίμηνη έρευνα, στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου και με τις απαντήσεις τους βοηθούν στο να αποτυπωθεί η κατάσταση της οικονομίας όπως την βιώνουν, αλλά και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.
Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2022 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σε δείγμα 315 επιχειρήσεων και από τα τέσσερα τμήματα του Επιμελητηρίου (Μεταποιητικό, Υπηρεσιών, Εμπορικό , Τουριστικό).
Τα αποτελέσματα του 1ου κύματος της έρευνας που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Interview, κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, έχουν ως εξής:
6 στις 10 επιχειρήσεις της Χαλκιδικής ανησυχούν για την πορεία των επιχειρήσεων τους
Μέτρια κρίνουν 4 στις 10 Χαλκιδικιώτικες επιχειρήσεις την κατάσταση της επιχείρησης τους αναφορικά με το επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 5 στις 10 εκτιμούν, πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα, την ώρα που, σχεδόν, 2 στις 10 διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας τους.
Αναφορικά με την εξέλιξη του τζίρου τους, 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ο ίδιος και μόλις 2 στις 10 ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε, ενώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος μειώθηκε για περίπου 5 στις 10 επιχειρήσεις και παρέμεινε σταθερός για 4 στις 10.
Σχετικά με την απασχόληση προβλέπουν ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό, 3 στις 10 θα προβούν σε νέες προσλήψεις και μόλις 2 στις 10 σκέφτονται να προβούν σε απολύσεις.
Από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, πρώτων υλών, μεταφορών κλπ 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιο ότι θα επηρεαστούν, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει 8 στις 10 επιχειρήσεις.
Περισσότερο ικανοποιημένες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις
Στην ερώτηση πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας σήμερα σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 43% δηλώνει πως είναι μέτρια, το 29% κακή, το 18% ικανοποιητική ενώ το 10% καλή.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, βάσει του είδους των επιχειρήσεων ανάλογα με το τμήμα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο οποίο υπάγονται (Μεταποιητικό, Υπηρεσιών, Εμπορικό και Τουριστικό) το 13,1% των μεταποιητικών δηλώνει ότι η κατάσταση της επιχείρησής του είναι καλή, το 18,8% ικανοποιητική, ενώ το 46,4% δηλώνει μέτρια και το 21,7% κακή.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις υπηρεσιών, το 10,7% απαντά πως είναι καλή η πορεία της επιχείρησης του, το 18,9% ικανοποιητική, το 41,8% δηλώνει μέτρια ενώ το 28,6% κακή.
Στις εμπορικές επιχειρήσεις το 10,8% χαρακτηρίζει καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων του, το 16,2% ικανοποιητική, το 44,6% μέτρια και το 28,4% κακή.
Στις τουριστικές επιχειρήσεις το 8,3% χαρακτηρίζει καλή την κατάσταση της επιχείρησής του, το 18.8% ικανοποιητική, το 39,6% μέτρια, ενώ το 33,3% κακή.
Βελτίωση εκτιμά ότι θα υπάρξει στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησής του για το επόμενο εξάμηνο το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 32% πιστεύει ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 17% πιστεύει πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα περισσότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς το 23,2% αυτών εκτιμά πως θα υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασης των επιχειρήσεων τους το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό απαισιοδοξίας για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμορφώνεται στο 12,3%, για τις εμπορικές στο 19,2% ενώ για τις τουριστικές στο 17,7%.
Αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το 61% δηλώνει πως παρέμεινε το ίδιο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς το 44% δήλωσε ότι μειώθηκε.
7 στους 10 θα διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους
Για το επόμενο δίμηνο, το 68% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα, σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 2% θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 30% θα κάνει προσλήψεις. Σημειώνεται πως το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν απασχολεί προσωπικό στις επιχειρήσεις του.
Στο μεταξύ, μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων, ζητούν οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Το 42% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το 39% ζητά την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το 19% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια.