4η θέση για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Γκάζι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 πατάει η Ελλάδα, καθώς η αξιοποίηση των κοινοτικών αλλά και των εθνικών κονδυλίων, στο πλαίσιο του προγράμματος, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, στην κάλυψη του επενδυτικού κενού, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.
Το ΕΣΠΑ διαρθρώνεται σε εννέα (9) Τομεακά και 13 Περιφερειακά Προγράμματα. Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση στα Τομεακά Προγράμματα, επί συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης 18,2 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή το ύψος των προσκλήσεων ανέρχεται στα 10,55 δισ. Ευρώ και των εντάξεων στα 7,65 δισ. ευρώ. Στα Περιφερειακά Προγράμματα, όπου το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται στα 8,07 δισ. ευρώ, οι προσκλήσεις διαμορφώνονται στα 5 δισ. ευρώ και οι εντάξεις στα 3,35 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο απορρόφησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, που έχει την εποπτεία, γνωρίζουν καλά ότι η έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πορεία της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση απορρόφησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Open Data 25/09/2024, καθαρές ενδιάμεσες πληρωμές χωρίς προχρηματοδότηση) και στόχος είναι να παραμείνει στις πρώτες θέσεις (προηγούνται η Σουηδία, η Ουγγαρία και η Τσεχία). Οι βάσεις έχουν τεθεί καθώς τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021- 27 βρίσκονται σήμερα σε πλήρη ενεργοποίηση. Συγκεκριμένα, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 26,3 δισ. Ευρώ έχουν ήδη εξειδικευτεί από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Προγραμμάτων δράσεις ύψους 22 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από τα προγράμματα ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ). Τα ενταγμένα έργα και οι νομικές τους δεσμεύσεις ανέρχονται αντίστοιχα σε 42% και 28% του συνολικού προϋπολογισμού. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων κατευθύνεται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων επιχορήγησης ή χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.