Διασύνδεση ΑΑΔΕ – ΓΕΜΗ: Πώς θα εντοπίζει αλλαγές σε αυξήσεις κεφαλαίου, παραποιήσεις σε στοιχεία και εικονικές εταιρείες
Επιταχύνονται οι διασταυρώσεις γύρω από το οικονομικό και διοικητικό προφίλ των επιχειρήσεων, καθώς ανοίγει εντός του μήνα η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Η διασύνδεση θα δώσει την δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες να αντλούν στοιχεία για όλες τις μεταβολές στην κατάσταση της κάθε επιχείρησης, από την έναρξη των εργασιών της και τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι και τις μετοχικές αλλαγές.
Με την πρόσβαση που αποκτά η ΑΑΔΕ στο ΓΕΜΗ θα εντοπίζονται όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις αν και έχουν κάνει έναρξη εργασιών στη μητρώο καθώς και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ανακριβή στοιχεία για το τζίρο και τα κέρδη προκειμένου να γλυτώσουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος και να μην αποδώσουν το ΦΠΑ.
Με το νέο καθεστώς δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων μητρώου των ανωνύμων εταιρειών, για μεταβολές που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο, τη λήξη της διάρκειας, την επωνυμία, την εκπροσώπηση και την κατάσταση του νομικού προσώπου, καθώς τα δεδομένα που καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό μητρώο.
Ειδικότερα, η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ θα επιτρέπει στην Εφορία να εντοπίζει περιπτώσεις όπως:
- Μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Ήδη οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ «ξέχασαν» να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
- Παραποίηση στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα, για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοσης του ΦΠΑ.
- Εικονικές εταιρείες ή επιχειρήσεις «φαντάσματα» που εμφανίζονται φορολογικά και μόνο για να εκδώσουν τιμολόγια τα οποία προωθούνται σε κυκλώματα απάτης για την υπεξαίρεση του ΦΠΑ, αλλά και:
- Περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά την μεγάλη οικονομική επιφάνεια αφήνουν απλήρωτους φόρους και μέσω του συστήματος Eispraxis να εξαπολύει κυνηγητό για την είσπραξης τους με την ενεργοποίηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά και μέσω του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων (ΚΜΠΔ), όπου τηρούνται τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων των επιχειρήσεων, θα είναι δυνατή η αναζήτηση και ο εντοπισμός του φυσικού προσώπου που ασκεί τον έλεγχο ενός νομικού προσώπου μέσω ιδιοκτησίας ή με άλλον τρόπο.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ενημερώνουν το Κεντρικό Μητρώο εντός 60 ημερών από τη σύστασή τους ή από την επέλευση τυχόν αλλαγών στα καταχωρημένα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων.
Τα πρόστιμα
Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ η μη συμμόρφωση θα τους «αποκλείει» από τη χορήγηση αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Τα πρόστιμα για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαμορφώνοντα σε:
■ 5.000 ευρώ για τζίρο έως και 100.000 ευρώ
■ 10.000 ευρώ για κύκλο εργασιών από 100.001 ευρώ έως και 700.000 ευρώ
■ 20.000 ευρώ για τζίρο από 700.001 ευρώ έως και 8 εκατ. ευρώ
■ 40.000 ευρώ για κύκλος εργασιών άνω των 8 εκατ. ευρώ.
Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα πρόστιμα κυμαίνονται επίσης από 5.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Για την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής/τροποποιητικής δήλωσης καταχώρησης στοιχείων πραγματικών δικαιούχων στο ΚΜΠΔ επιβάλλεται πρόστιμο:
■ 100 ευρώ, εφόσον η καθυστέρηση δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα από τη λήξη της 60ήμερης προθεσμίας υποβολής.
■ 500 ευρώ, αν η καθυστέρηση υπερβαίνει τον έναν μήνα και έως τρεις μήνες από τη λήξη της 60ήμερης προθεσμίας.