ΤτΕ: Από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης η Ελλάδα
Η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης στα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, με τους εγχώριους καταναλωτές να πληρώνουν τα τυποποιημένα προϊόντα έως και 10% υψηλότερα σε σχέση με άλλες αγορές της νομισματικής ένωσης. Ειδικότερα, η μελέτη ερευνά την εξέλιξη και την επιμονή των διαφορών των τιμών, εστιάζοντας σε 41 κατηγορίες επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων σούπερ μάρκετ για 10 χώρες της Ευρωζώνης, με έμφαση στις διαφορές των τιμών για την Ελλάδα. Η μελέτη βασίζεται στα αποτελέσματα των Dixon et al. (2023), σύμφωνα με τα οποία οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του επιπέδου των τιμών μεταξύ των χωρών είναι ο ανταγωνισμός σε επίπεδο παραγωγού, η δομή της αγοράς λιανικής και οι συνήθειες των καταναλωτών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΤτΕ, τα προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται:
o αλεσμένος καφές, το βούτυρο, η μαργαρίνη, το γάλα μακράς διάρκειας έξτρα παστεριωμένο (UHT), οι χαρτοπετσέτες, το χαρτί υγείας, η οδοντόκρεμα και το ανθρακούχο νερό. Συγκεκριμένα, ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος, το βούτυρο 54%, η μαργαρίνη 60%, το γάλα μακράς διάρκειας 56% και οι χαρτοπετσέτες 100%. Εκτός από τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και ποικίλα άλλα είδη, εξίσου σημαντικά για τους καταναλωτές, όπως τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής και υπηρεσίες, τα οποία είναι,
ως επί το πλείστον, εγχωρίως παραγόμενα. Για ένα μεγάλο μέρος προϊόντων αυτού του είδους, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στα είδη διατροφής παραμένει σε μεγάλο βαθμό -της τάξης του 80%- εισαγόμενος. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, στη μελέτη της ΤτΕ κατασκευάζονται υποθετικές τιμές (counterfactual prices) για τα προϊόντα που μελετώνται. Το βασικό εύρημα είναι ότι η εξομοίωση της δομής της ελληνικής αγοράς και της συμπεριφοράς των καταναλωτών στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα επίπεδα της Ευρωζώνης θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις στις διαφορές των τιμών.