Εναρκτήρια συνάντηση για το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με τους εταίρους του, στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει, με τίτλο “GREEN HOST”
Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αποτελεί κριτήριο επιλογής προορισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επιτελεί έναν από τους βασικούς ρόλους του, που είναι καταρχάς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην φιλοξενία, μέσω της υιοθέτησης πράσινων πρακτικών.
Στην κατεύθυνση αυτή υπέβαλλε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε, για τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “GreenHost – Vocational Excellence, Policy and Enterprise United for Hospitality Management Skills Adapted on Environmental Footprint Methods” («Δημιουργία Κέντρων Αριστείας για Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Διαχείρισης Τουρισμού, με Βάση τις Μεθόδους Ελέγχου Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος» και βασίζεται στην σχετική Οδηγία της Ε.Ε. για τον πράσινο εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και των δεξιοτήτων του προσωπικού τους).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά δεκαεννέα (19) οργανισμοί από επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, που είναι και ο επικεφαλής του προγράμματος, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου και η εταιρεία OECON GROUP.
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών Κέντρων Επαγγελματικής Αριστείας (CoVEs), όπου θα συμμετέχουν πάροχοι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όλων των επιπέδων, από τη δευτεροβάθμια έως την τριτοβάθμια, εκπρόσωποι του κλάδου (Επιμελητήρια, Σύλλογοι, Οργανισμοί τουριστικής υποστήριξης κ.λπ.) καθώς και αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η τουριστική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία και τη βιομηχανία της φιλοξενίας γενικά, τις μεταφορές, την παραγωγή τροφίμων και ποτών, συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που οδηγούν στην κλιματική κρίση. Είναι σημαντικό, οι φορείς του τουρισμού και οι διευθυντές ξενοδοχείων να αποκτήσουν εκ νέου ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους, ώστε οι επιχειρήσεις τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης.
Μέσα από το «GreenHost» έχουν εντοπιστεί δύο συγκεκριμένες ανάγκες στη διαχείριση της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας και στόχος είναι να αντιμετωπιστούν:
α) Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών (ξενοδοχεία, εστίαση, άλλες παροχές τουρισμού και φιλοξενίας).
β) Η ανάγκη να γίνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις πράσινες και βιώσιμες, τόσο για νομικούς, όσο και για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 48 μήνες (από 15/3/2024 έως 31/03/2028) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 2,8εκ ευρώ.
Η πρώτη συνάντηση με συμμετοχή 34 αντιπροσώπων από όλους τους εταίρους, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην έδρα του επικεφαλής του προγράμματος, το διήμερο 23 και 24 Απριλίου.
Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετείχαν, ο Γιάννης Αρζουμανίδης, ως εκπρόσωπος της διοίκησης, ο Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Δημήτρης Μήντος και η Διευθύντρια, Δήμητρα Μήτκα.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ιδιαίτερο φιλικό κλίμα και όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών των εταίρων δεσμεύτηκαν ότι, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου. Ανανέωσαν δε, το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Ιανουάριο, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε επιχειρήσεις και φορείς για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.