Έναρξη της διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, καθώς ξεκίνησε και μέχρι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ και ΣΕΒ) .
Βασική συνισταμένη όλων αυτών των επαφών είναι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που προ ημερών παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναφέρεται στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Η διαδικασία με την οποία θα καθορίζεται, από το 2028 και μετά, ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα, με τη χρήση μαθηματικού τύπου, όπως προτείνεται στο πόρισμα, αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης.
Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας είναι να καθοριστεί ένα μοντέλο όπου ο κατώτατος μισθός θα προκύπτει από έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού. Το σύστημα, που εφαρμόζεται στη Γαλλία, αποτελεί βάση αναφοράς. Ουσιαστικά, ο μαθηματικός τύπος που προτείνεται θα προκύπτει από δύο βασικές παραδοχές της πορείας της ελληνικής οικονομίας: τον
πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Οι δείκτες που θα καθορίζουν το πεδίο της παραγωγικότητας είναι κομβικής σημασίας για το τελικό ύψος των αποδοχών που θα προκύπτουν στο μέλλον.
Άλλωστε, αποτελεί δέσμευση σε σχέση με την Ε.Ε. η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις να ανέλθει στο 70% του συνόλου των εργαζομένων έως το 2030. Σήμερα, το ποσοστό που καλύπτεται από κάποιας μορφής κλαδική σύμβαση περιορίζεται μόλις στο 24%. Επίσης, οι κοινωνικοί εταίροι διαπιστώνουν μεγάλη καθυστέρηση στην επεκτασιμότητα μιας συλλογικής σύμβασης, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου που καλύπτει. Έτσι, στην πράξη προκύπτει η εφαρμογή μιας τέτοιας σύμβασης να καθυστερεί δραματικά να καταλήξει (υπό μορφή αυξήσεων) στις τσέπες των εργαζομένων.