Ενημέρωση για την 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θέλοντας να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας κοινότητας εκπαιδευμένων γευστικών αναλυτών, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, εμπορίας, προβολής και αξιολόγησης του ελληνικού μελιού, προτίθεται να επιδοτήσει, κατά ένα μέρος, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του μελιού, στην 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Honey Sensory Analysis Education- Level 1), μια μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη.
Η δράση αυτή προσφέρει μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική εμπειρία με καταγωγή από την Bologna της Ιταλίας, όπου και ξεκίνησε από την εταιρεία Bee Sources. Πρόκειται για ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέντε ημερών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων οργανοληπτικής ανάλυσης μελιού.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα συνδιοργανώνεται με την Α’ Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τοποθεσία: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης
Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής: 12-16 Ιανουαρίου 2026, 9:00 – 17:00
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:
– Εκπαιδευτούν σε τεχνικές οργανοληπτικής ανάλυσης μελιού, αναγνώρισης και περιγραφής αρωμάτων και γεύσεων
– Γνωρίσουν τα σημαντικά είδη ιταλικού και ελληνικού μελιού, τις βοτανικές προελεύσεις και τις κατηγορίες τους
– Κατανοήσουν έννοιες όπως η κρυστάλλωση, οι φυσικές ιδιότητες και τα ελαττώματα του μελιού
– Γνωρίσουν την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που αφορά τις κατηγορίες, την ποιότητα, την συσκευασία, την επισήμανση και την εμπορία μελιού
– Μάθουν πώς να περιγράφουν και αξιολογούν την ποιότητα του μελιού μέσω μεθοδολογικών εργαλείων οργανοληπτικής ανάλυσης
– Ανακαλύψουν τρόπους αξιοποίησης του μελιού στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική
– Γνωρίσουν τις εξελίξεις στην έρευνα και τις ποικίλες διαθέσιμες μεθόδους εργαστηριακής ανάλυσης του μελιού
Η 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού διοργανώνεται από την Νανά Ζυγούρα, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και σύμβουλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη BeeSources.
Το κόστος συμμετοχής στην 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Honey Sensory Analysis Education,Level 1) ανέρχεται στα 750 ευρώ/ εκπαιδευόμενο και το Επιμελητήριο θα επιδοτήσει το ποσό των 300€ / εκπαιδευόμενο το ελάχιστο, και μέχρι 10 εκπαιδευόμενους, ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Να είναι παραγωγοί & μεταποιητές μελιού
- Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να είναι ταμειακά ενήμερες έως το 2025 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής (πληροφορίες για τις οφειλόμενες συνδρομές των επιχειρήσεων και δυνατότητα εξόφλησης στο e-Επιμελητήριο https://epihal.echamber.gr/welcome/index με χρήση κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ).
Σημείωση: η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Στην περίπτωση που χρειάζεται διερμηνεία στην ελληνική θα χρειαστεί να ενημερωθούν οι διοργανωτές.
Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την συνημμένη δήλωση συμμετοχής, αυστηρά μέχρι την Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 14:00 στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο e-mail: info@epihal.gr Περισσότερες πληροφορίες στην κα Μπουντιούκου Λία στο τηλέφωνο 6977 713814