Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο 31ο MoneyShow
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, με θέμα “Επιμελητήριο Χαλκιδικής : Η Χαλκιδική των ευκαιριών και των προκλήσεων 2020-2030” στο πλαίσιο του 31ου Money Show, στο Hyatt Regency Hotel στη Θεσσαλονίκη.
Στην Α’ Ενότητα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης παρουσίασε τα success stories του Επιμελητηρίου και της Διοίκησης του σε μια εποχή με πολλές αντιξοότητες όπως η οικονομική ύφεση, η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΠΚΜ με ευρωπαϊκούς πόρους, η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, παρότι δεν αποτελεί μέλος του Επιμελητηρίου, η απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, η επένδυση στην έρευνα ως εργαλείο προώθησης της επιχειρηματικότητας στο Νομό, η δημιουργία του Taste Halkidiki, του προγράμματος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που στόχο έχει την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας ως μορφής εναλλακτικού τουρισμού, με χρηματοδότηση από την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. και το πρόγραμμα LEADER, οι συνέργειες και συνεργασίες με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών του τόπου και την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ήταν μερικά από τα βασικά σημεία της παρουσίασης του Προέδρου κ. Γιάννη Κουφίδη. Ανέφερε δε, ότι η εκδήλωση αυτή, στόχο έχει να αναδείξει την αξία των συνεργασιών και συνεργειών για το καλό του τόπου και να αποτελέσει τη βάση για ένα αναπτυξιακό συνέδριο, που θα διοργανώσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, κατά το οποίο μέσα από ανοιχτή διαβούλευση και συζήτηση θα πρέπει αν αποφασιστεί το “ποια Χαλκιδική θέλουμε”.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για την παρουσίαση της Καθηγήτριας ΑΠΘ κ. Χριστίνας Αναγνωστοπούλου της Σχολής Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μετεωρολογίας, με θέμα “Κλιματική αλλαγή και ελαιοκαλλιέργεια”, έρευνα που χρηματοδότησε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, καθώς τα συμπεράσματα που προκύπτουν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και οι ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελαιοκαλλιέργεια προμηνύουν ένα μέλλον ζοφερό, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του καρπού, τη μείωση των καρπών στο δέντρο και της ποιότητας του ελαιολάδου, με ταυτόχρονη αύξηση των εχθρών της ελιάς.
Στη συνέχεια η κ. Αλεξάνδρα Θωμαϊδου, της Oecon Group, Τεχνικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στα ευρωπαϊκά προγράμματα, παρουσίασε τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί από το Επιμελητήριο κατά την πενταετή παρούσα Διοίκησή του, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μαζί με το ΣΕΓΕ, που βραβεύτηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας ΕΕPA 2022 με το πρωτοποριακό project WeNCoop, την πρώτη ενεργειακή κοινότητα γυναικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η Λία Μπουντιούκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής παρουσίασε το ιδιαίτερα επιτυχημένο project του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Taste Halkdiiki και τις δράσεις του, καθώς και αυτές που προγραμματίζονται.
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Χρίστος Βλαχοκώστας, παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα που διεξάγει με χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και αφορά στη Διερεύνηση της Κλαδικής Επιχειρηματικότητας στο Νομό Χαλκιδικής και την Αειφορική Επιχειρηματικότητα. Η έξυπνη νομοθεσία, η έξυπνη κατανάλωση, η έξυπνη “εξειδίκευση” στην κυκλική οικονομία είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία, που συνιστούν την αειφορική ανταγωνιστικότητα. Σε έναν νομό όπως η Χαλκιδική με υψηλότερο ΑΕΠ από το Μ.Ο. της ΠΚΜ και βασικότερο κλάδο απασχόλησης τις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, μελλοντική πρόκληση συνιστούν η ορθολογική διατήρηση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και η “έξυπνη γεωργία”, καθώς και οι “έξυπνοι” και εξοικειωμένοι με την τεχνολογία γεωργοί.
Η Β’ Ενότητα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά, ο οποίος παρουσίασε την εντυπωσιακή ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Προποντίδας με σημαντικά έργα οδοποιίας, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπλασης αστικών περιοχών, ενίσχυσης της μικροκινητικότητας, αποκατάστασης ζημιών παραλιακού τείχους, βελτίωσης υποδομών του Αλιευτικού Καταφυγίου Νέας Καλλικράτειας, καθώς και το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, που περιλαμβάνει διαδρόμους πρόσβασης και αμαξίδια εισόδου στο νερό, μαζί και αποδυτήρια για ΑΜΕΑ, σε πολλές κοινότητες του Δήμου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που συναντά, καθώς για πολλά έργα πρέπει να προηγηθούν άλλα σημαντικά έργα, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και διάρκεια.
Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, που είναι και μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, αναφέρθηκε στα προβλήματα του δικού της Δήμου, καθώς “το νησί” όπως χαρακτήρισε την Κασσάνδρα, αντιμετωπίζει το παράδοξο να θεωρείται ένας τόπος 17.000 κατοίκων, ο οποίος το καλοκαίρι καλείται να φιλοξενήσει περισσότερους από 700.000! Αναφέρθηκε ωστόσο, στις ομορφιές και ιδιαιτερότητες του τόπου, καθώς κάθε χωριό έχει τον δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα. Ανάμεσα σε άλλα έργα, για τα οποία έχει υποβάλλει μελέτες ο Δήμος και αναμένει χρηματοδότηση, αναφέρθηκε και στο έργο ανακαίνισης των ιαματικών λουτρών Αγίας Παρασκευής που είναι άμεσα προγραμματισμένο.
Ο Στέλιος Βαλιάνος, δήμαρχος του μοναδικού και ιδιαίτερου Δήμου Αριστοτέλη, αναφέρθηκε στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι, αυτό της έλλειψης οικονομικής αυτοτέλειας. Αναφέρθηκε ακόμη στη συστηματική προσπάθεια του Δήμου του, που μέσα από την Αριστοτελική Σύμπραξη και το πρόγραμμα ΚOUZINA έχουν καταφέρει μέσα από δράσεις, που σχετίζονται με τη γαστρονομία να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σιμώνης, που εκπροσώπησε το Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, ο οποίος δεν παρέστη λόγω ασθένειας. Αντίστοιχα η Αντωνία Δαλαβίτσιου, εκπροσώπησε το Δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, που δεν παρέστη λόγω κωλύματος.
Ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ κ. Γεώργιος Πασαλής παρουσίασε σύντομα την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ και την τεράστια σημασία της για τη Χαλκιδική, ως φορέα που εφαρμόζει μαζί με τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και προγραμματικούς φορείς, ένα νέο τρόπο ανάπτυξης, με βάση την από κοινού εφαρμογή συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής. Αναφέρθηκε δε, στα περισσότερα από 500 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70.000.000 €, που έχουν υλοποιηθεί με την υποστήριξη της ΑΝΕΤΧΑ κατά τα έτη λειτουργίας της.
Αν και πρώτος τη τάξει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, επέλεξε να είναι ο τελευταίος ομιλητής, που θα κλείσει την εκδήλωση. Αναφέρθηκε σύντομα στην πορεία και εξέλιξη της Χαλκιδικής, που την κατέστησε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό με διεθνή προβολή, καθώς και στα πολλά και σημαντικά έργα που έχει εκπονήσει αλλά και προγραμματίζει η Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής ως τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και πλήθος κόσμου και δημοσιογράφων.