EUROSTAT : Στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. η Ελλάδα για την ψηφιοποίηση ΜμΕ
Σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε., βρίσκεται η ψηφιοποίηση για τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.
Το εύρυμα αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης για το 2023 (Digital Intensity Index), που καταρτίζει η Eurostat. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το 56,2% των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων αξιολογείται πολύ χαμηλά στον δείκτη, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Συνολικά, στην Ε.Ε. των 27 κρατών- μελών η χώρα μας καταλαμβάνει την 24η θέση. Για να καταγράψει το επίπεδο ψηφιοποίησης μιας επιχείρησης, ο Δείκτης Ψηφιακής Έντασης (Digital Intensity Index – DII) εξετάζει πάνω από δέκα ψηφιακές πρακτικές, όπως, διαδραστικές λειτουργίες ιστοσελίδας, παρουσία σε social media, ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης. Το 2023, το 59% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. έφτασε τουλάχιστον στο βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Το βασικό επίπεδο άγγιξε το 58% των ΜμΕ, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό έφτασε το 91%. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο
ψηφιακής έντασης ήταν στη Φινλανδία (13%), στη Μάλτα (11,4%) και στην Ολλανδία (11%). Αντίθετα, οι χώρες με τις περισσότερες επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση ήταν η Ρουμανία (72,1%), η Βουλγαρία (70,6%) και η Ελλάδα (56,2%). Υπενθυμίζεται ότι η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» είναι μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, με σκοπό να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία. Το έργο, αξίας 442,4 εκατ. ευρώ, βγήκε στον αέρα από την Κοινωνία της Πληροφορίας τον Ιούνιο του 2022.