Κομισιόν: Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% για την Ελλάδα, δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ
Συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με ποσοστά πάνω από 2% έως το 2026, επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3% τα έτη 2024-2025, μείωση της ανεργίας με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν αλλά και μείωση του δημόσιου χρέους λίγο πάνω από το 140% του ΑΕΠ το 2026 προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Πρόκληση για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της ψηφιοποίησης ενδέχεται να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα το 2025.
Με βάση την έκθεση, ο πληθωρισμός στην χώρα μας προβλέπεται να φτάσει στο 3,0% το 2024 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 1,9% έως το 2026. Η σταθερά ανοδική πορεία του ονομαστικού ΑΕΠ, αναμένεται μάλιστα να συμβάλλει στη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, κοντά στο 140% έως το 2026.
Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε από τη σχετικά ταχύτερη αύξηση των μισθών για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα που τείνουν να έχουν μεγαλύτερη τάση για κατανάλωση. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό επιταχύνθηκαν παράλληλα με την έντονη ανάκαμψη της εταιρικής πιστωτικής επέκτασης, ενώ η άνοδος των εισαγωγών που συνοδεύτηκε από υποτονική αύξηση των εξαγωγών προκάλεσε μείωση των καθαρών εξαγωγών.
Χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2024, ελαφρά χαμηλότερα από τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος. Συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και προβλέπεται σε 2,3% και 2,2% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, καθώς η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και οι συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώνονται.
Η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης αναμένεται να ωφελήσει την τις εξαγωγές, υποστηριζόμενη περαιτέρω από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας κόστους που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων. Η αύξηση των εισαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, δεδομένου του υψηλού εισαγωγικού περιεχομένου των επενδύσεων.