ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 2023- Παρουσίαση Έρευνας: 11ο Οικονομικό Βαρόμετρο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
Αποτελέσματα του 11ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Έντονα ανοδικός ο δείκτης, αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες στην Χαλκιδική
Στο 3,4% ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από το -1,2%, δίνοντας τόνο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά. Για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες το υψηλό ποσοστό 3,9% Απριλίου-Μαΐου 2023.
Μέτρια κρίνει το 50% την κατάσταση των επιχειρήσεων τους
Αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό αυτών που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, παραμένει ωστόσο χαμηλό στο 19%. Αντίστοιχα 19% είναι και το ποσοστό αυτών που κρίνουν ικανοποιητική την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. 50% την κρίνει μέτρια και 12% κακή, δείχνοντας γενικά μια τάση βελτίωσης.
Αύξηση και διατήρηση τζίρου για το 63% των επιχειρήσεων
13% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 50% ότι παρέμεινε σταθερός και 37% ότι μειώθηκε.
Προσλαμβάνουν νέο και διατηρούν το υπάρχον προσωπικό οι περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής
Μπαίνοντας στη νέα χρονιά και εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 82% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 15% ότι θα προσλάβει νέο, ενώ μόλις 3% είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος.
85% το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα ή ίδια αποτελέσματα
Σημαντική αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας 45% σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος. 40% αναμένει τα ίδια ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα πέφτει στο 15%, σε σύγκριση με το 35% του προηγούμενου κύματος.
Πάνω από ένας στους δυο συμφωνούν με την απασχόληση μεταναστών
55% το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για την απασχόληση μεταναστών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, δεδομένου ότι η Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα έλλειψης εργατών γης. 27% διαφωνεί, θεωρώντας πως το μέτρο νομιμοποιεί τους μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ 18% είναι το ποσοστό που Δεν γνωρίζει/Δεν απαντά.
Περίπου 9 στους 10 εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική
85% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική ενώ μόλις 15% πιστεύουν το αντίθετο.
Στις αγροτικές εργασίες οι μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού
Οι αγροτικές εργασίες είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική.
32% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι αγροτικές εργασίες αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική. Με 15,2% ακολουθούν τα ξενοδοχεία, 14,2% τα τουριστικά καταλύματα, 13,6 η εστίαση, 13% οι οικοδομικές εργασίες, 2,9% το εμπόριο, 2,7% οι υπηρεσίες, 1,6% οι μεταφορές, 1,9% δηλώνει άλλο και μόλις 2,9% ότι δεν υπάρχει έλλειψη.
7 στους 10 δεν βρίσκουν προσωπικό
68% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δήλωσαν ότι, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, ενώ αντίστοιχα 32% είναι το ποσοστό αυτών που δήλωσαν όχι ή μάλλον όχι.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2023-Ιανουάριο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.