Δημιουργία και λειτουργία ενός από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης της Ε.Ε. στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία των πρώτων επτά εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ-AI) σε ισάριθμες χώρες της Ευρώπης, τα οποία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων (European High-Performance Computing Joint Undertaking-EuroHPC). Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος οικοσυστήματος κατάρτισης προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ενώ ορόσημο αποτελεί για τη χώρα μας το γεγονός ότι είναι μία από τις επτά χώρες που επιλέχθηκαν.
Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης που έχουν επιλεγεί θα εγκατασταθούν στις εξής ευρωπαϊκές πόλεις: στη Βαρκελώνη-Ισπανία, στη Μπολόνια-Ιταλία, στο Κάγιαανι- Φινλανδία, στο Μπίσεν-Λουξεμβούργο, στο Λίνσεπινγκ-Σουηδία, στη Στουτγάρδη-Γερμανία και στην Αθήνα-Ελλάδα.
Τα κονδύλια που θα επενδυθούν στα εργοστάσια αυτά ανέρχονται σε 1,5 δισ. Ευρώ, εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Επιπλέον, θα συγκεντρώνουν: υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντα και θα παρέχουν πρόσβαση στην υψηλή υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύξουν μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ», αφού εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC. Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους, ενώ η έναρξή του έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες.