Η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Από 1/1/2025 η Ελλάδα αναλαμβάνει θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Σε μία περίοδο ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος – εξαιτίας των εξελίξεων σε Συρία, Μέση Ανατολή, Ουκρανία– και συνολικά 55 συρράξεων να μαίνονται σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου, η Ελλάδα θα έχει ενεργό ρόλο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς η χώρα ασκεί με συνέπεια εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών με αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστος συνομιλητής όλων των χωρών.
Βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας καθ όλη τη θητεία της στο ΣΑ του ΟΗΕ θα είναι η αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η ενίσχυση της θέσης των γυναικών για την ειρήνη και την ασφάλεια, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις με έμφαση στο ανθρωπιστικό δίκαιο, η αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής της κλιματικής κρίσης και η προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας που έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα, λόγω πολεμικών επιχειρήσεων τρομοκρατικών απειλών.
Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 για την περίοδο 2025-2026 με 182 «ναι» για τρίτη φορά μετά τις διετείς θητείες των 1952-1953 και 2005-2006, μαζί με τη Δανία, την Ελλάδα, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία.
Τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
Το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ένα από τα έξι βασικά όργανα του ΟΗΕ, με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα μίας ψήφου, ενώ στις συζητήσεις του ΣΑ μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, και κράτη που δεν είναι μέλη του ή ακόμα και μη μέλη του ΟΗΕ.