Taste Atlas: Καλύτερη στον κόσμο η ελληνική κουζίνα για το 2024
Σπουδαία διάκριση για την ελληνική κουζίνα από το Taste Atlas. Με βάση 477.287 αξιολογήσεις για 15.478 φαγητά, η Ελλάδα κατέκτησε την κορυφή της λίστας του Taste Atlas για την καλύτερη κουζίνα 2024-2025. Το Taste Atlas, γνωστό ως ο “παγκόσμιος χάρτης των γεύσεων”, έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω γίγαντες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Η επιτυχία της ελληνικής κουζίνας οφείλεται κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της. Από τα φιστίκια Αιγίνης μέχρι τα φημισμένα πορτοκάλια Μάλεμε και το αγνό ελαιόλαδο, η ελληνική παραγωγή εγγυάται μοναδικές γεύσεις. Το Taste Atlas ξεχώρισε επίσης κάποια από τα κορυφαία προϊόντα και πιάτα της Ελλάδας, όπως η φάβα Σαντορίνης και η μπουγάτσα Σερρών. Η μπουγάτσα, μάλιστα, βρέθηκε στη 10η θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου. Άλλη μια σημαντική διάκριση ήταν για τα τρίγωνα Πανοράματος Θεσσαλονίκης, που πέρυσι αναδείχθηκαν το δεύτερο καλύτερο γλυκό διεθνώς. Επίσης, το σαγανάκι κατέκτησε την πρωτιά ως το κορυφαίο πιάτο με βάση το τυρί.
Η κατάταξη ολοκληρώνεται με τις κουζίνες της Ιταλίας στη δεύτερη θέση και του Μεξικού και της Ισπανίας στην τρίτη και τέταρτη. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ακόμη οι κουζίνες της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Ινδονησίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Τα δέκα ελληνικά πιάτα με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο :
Γραβιέρα Νάξου
Σαγανάκι
Παϊδάκια
Γραβιέρα Κρήτης
Κοντοσούβλι
Τρίγωνα πανοράματος
Συμιακό γαριδάκι
Σφέλα
Αρσενικό Νάξου
Μπουγάτσα