Χαμηλές επιδόσεις για την Ελλάδα στο Δείκτη Διαφθοράς 2024
Αρνητικές είναι για άλλη μια χρονιά οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index, CPI), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια(Transparency International) .
Ο εν λόγω δείκτης βαθμολογεί 180 χώρες σε μια κλίμακα από 0 (εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος) έως 100 (χωρίς διαφθορά), χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές δεδομένων, που προέρχονται από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις για τη διαφθορά.
Η Ελλάδα συγκεντρώνει 49 βαθμούς, γεγονός που την κατατάσσει στην 59η θέση, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ιορδανία, τη Ναμίμπια και τη Σλοβακία. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης τελευταία στην ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου, ενώ κατατίθενται και στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση των δημοσιογράφων και την παρεμπόδιση ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά. Και η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών με στενούς δεσμούς με την πολιτική ηγεσία.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος βελτίωσε την περσινή της βαθμολογία κατά τρεις βαθμούς, συγκεντρώνοντας 56 βαθμούς και καταλαμβάνοντας έτσι την 49η θέση στη λίστα.
Παρά την ύπαρξη θεσμών και μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε καμία πρόοδο σε σύγκριση με το 2023 υποδηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά είτε δεν έχουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο σύμφωνα με τις προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας – και ως εκ τούτου η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, παραμένει εξίσου επιτακτική.
Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index, CPI) για το 2024 διαπιστώνει πως σε πολλές χώρες η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας αποτελούν εμπόδια για την προστασία του κλίματος. Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη δημοκρατία σε κίνδυνο και τη μη προτεραιοποίηση της προστασίας του κλίματος, ο κόσμος βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο».
Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες είναι για ακόμη μια χρονιά η Δανία (90 βαθμοί), η Φινλανδία (88) και η Σιγκαπούρη (84), οι οποίες διαθέτουν ισχυρούς θεσμούς, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και υψηλή διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Τελευταίες βρίσκονται χώρες με πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις ή αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Σομαλία (9), η Βενεζουέλα (10) και η Συρία (12).